Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-05-05@10:12:14 GMT

چرا اینترنت مرتب قطع می‌شود؟

تاریخ انتشار: ۲۸ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۴۴۷۲۱۷

چرا اینترنت مرتب قطع می‌شود؟

بعید است که مارک زاکربرگ، بنیان‌گذار فیسبوک، نظرات مردم زیر پست‌هایش را بخواند. اما اگر می‌خواند، سیل نظراتی که بعد از عذرخواهی بابت قطع خدمات فیسبوک زیر پستش جاری شد چنان شدید بود که چیزی حدود ۱۴۵ روز وقت می‌گرفت، آن هم بدون خوابیدن.

به گزارش بی بی سی، مدیرعامل فیسبوک در پی قطعی شش‌ساعته خدمات این وبسایت، و البته واتس‌اپ و اینستاگرام، در صفحه شخصی خود نوشت «بابت قطعی امروز عذر می‌خواهم».

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فیسبوک تقصیر را گردن یک عملیات نگهداری عادی انداخت - مهندسان این شرکت فرمانی صادر کرده بودند که ناخواسته ارتباط مراکز داده فیسبوک را با دیگر نقاط اینترنت قطع کرده بود.

حدود ۸۲۷٫۰۰۰ نفر به پیام عذرخواهی زاکربرگ واکنش نشان دادند.

لحن پیام‌ها متفاوت بود - از واکنش بامزه یک کاربر ایتالیایی که گفته بود «افتضاح بود، مجبور شدم با خانواده‌ام حرف بزنم» گرفته تا واکنش سردرگم کاربر دیگری از نامیبیا که نوشته بود «تلفنم را بردم تعمیرگاه، چون فکر می‌کردم خراب شده است.»

بسیاری از شرکت‌ها روزانه از فیسبوک و اینستاگرام و واتساپ برای ارایه خدمات استفاده می‌کنند

البته کسانی هم بودند که خیلی ناراحت و عصبانی شده بودند. صاحب کسب‌وکاری از نیجریه نوشته بود «نمی‌شود همه چیز را با هم تعطیل کنید. تاثیر این وضعیت بی‌سابقه است.» شخص دیگری نیز از هند خواستار دریافت خسارت بابت وقفه در کسب‌وکارش شده بود.

چیزی که دیگر باید برای همه روشن شده باشد وابستگی زیاد میلیارد‌ها نفر به این خدمات است - هم برای سرگرمی و هم برای تماس‌های مهم و کسب‌وکار.

مساله واضح دیگر این است که این بار اول و آخری نخواهد بود که ما چنین رویدادی را تجربه می‌کنیم؛ کارشناسان می‌گویند هم تعداد قطعی‌های گسترده دارد بیشتر می‌شود و هم اختلالی که ایجاد می‌کنند.

لوک دریکس، مدیر فنی شرکت داون دیتکتور، می‌گوید «اتفاقی که در چند سال گذشته شاهدش بودیم وابستگی فزاینده به تعداد محدودی شبکه و شرکت برای انتقال بخش بزرگی از محتوای اینترنت است.»

به گفته او «وقتی یکی از آن‌ها، یا بیشتر، دچار مشکل می‌شود، پیامد مشکل به خودش محدود نمی‌ماند و صد‌ها هزار خدمات دیگر را نیز مختل می‌کند.» برای نمونه، امروزه از فیسبوک برای ورود به خدمات و دستگاه‌های گوناگونی استفاده می‌شود، مانند تلویزیون‌های هوشمند.

برخی از قطعی‌های مهم سال‌های اخیر

اکتبر ۲۰۲۱: یک «اشتباه تنظیمی»، خدمات فیسبوک، اینستاگرام و واتس‌اپ را از دسترس خارج کرد. وبسایت‌های دیگر، مانند توییتر، نیز به خاطر هجوم کاربران به اپلیکیشن‌هایشان با مشکل روبه‌رو شدند.

ژوئیه ۲۰۲۱: بیش از ۴۸ خدمت اینترنتی مختلف، از جمله ایربی‌ان‌بی، اکسپدیا، هوم دپو و سیلزفورس به خاطر بروز ایراد در سامانه نام دامنه شرکت تحویل محتوای آکامای برای تقریبا یک ساعت قطع شدند. این شرکت یک ماه پیش از آن هم با مشکل مشابهی روبه‌رو شده بود.

ژوئن ۲۰۲۱: آمازون، ردیت، توییچ، گیت‌هاب، شاپیفایی، اسپاتیفای، و چندین وبسایت خبری به مدت تقریبی یک ساعت در پی برانگیختگی تصادفی یک اشکال ناشناس توسط یکی از مشتریان شرکت رایانش ابری فستلی از دسترس خارج شدند.

دسامبر ۲۰۲۰: جی‌میل، یوتیوب، گوگل درایو و دیگر خدمات گوگل همزمان و برای حدود ۹۰ دقیقه از دسترس خارج شدند. گوگل گفت که این مشکل ناشی از «مساله‌ای مربوط به سهمیه ذخیره‌سازی داخلی» بود.

نوامبر ۲۰۲۰: مشکل فنی در یکی از مراکز خدمات وب آمازون در ایالت ویرجینیا باعث اختلال در هزاران خدمات آنلاین ثالث شد، مخصوصا در آمریکای شمالی.

مارس ۲۰۱۹: «تغییر در تنظیمات سرور» باعث شد تا فیسبوک، اینستاگرام و واتس‌اپ همگی به مدت تقریبی ۱۴ ساعت یا کاملا از دسترس خارج شوند یا دچار اختلال جدی شوند. چند وبسایت دیگر، از جمله تیندر و اسپاتیفای، نیز که از سیستم ثبت ورود فیسبوک استفاده می‌کنند به مشکل برخوردند.

دریکس می‌گوید «برای همین بعضی وقت‌ها در اینترنت «روز برفی» داریم. چیزی قطع می‌شود و همگی انگشت به دهان می‌مانیم که چه باید بکنیم.»

«وقتی فیسبوک دچار مشکل می‌شود، تاثیر هنگفتی هم بر اینترنت می‌گذارد، هم بر اقتصاد، و هم بر جامعه. میلیون‌ها نفر، بلکه هم صد‌ها میلیون نفر، باید منتظر بمانند تا گروهی کوچکی در کالیفرنیا چیزی را درست کنند. پدیده جالبی است که در دو سه سال گذشته رشد کرده است.»

اصلا عجیب نیست که وقتی این اختلال‌ها از حدی بزرگتر می‌شوند، خیلی‌ها فکر می‌کنند که شاید ناشی از نوعی حمله سایبری باشد.

اما کارشناسان می‌گویند که این قطعی‌ها عمدتا به خاطر اشتباهات ساده انسانی است، و چیزی که آن‌ها را بدتر می‌کند وابستگی اینترنت به تعدادی سامانه کهنه و پیچیده است.

وقتی دسترسی به فیسبوک قطع شده بود، کارشناسان به شوخی در توییتر می‌گفتند که بعضی از دلایل قطعی «حتی از گروه پاپ اسپایس گرلز» نیز کهنه‌ترند و «طرحشان روی دستمال کاغذی کشیده شده بود».

پروفسور بیل بیوکنن، کارشناس اینترنت، با این توصیفات موافق است و می‌گوید «اینترنت آن شبکه توزیع‌شده‌ای که آژانس پروژه‌های پژوهشی پیشرفته دفاعی می‌خواست بسازد تا هر بخشش در برابر حمله اتمی مقاوم باشد نیست.»

کارشناسان می‌گویند وابستگی اینترنت به تعدادی سامانه کهنه و پیچیده از دلایل قطعی آن است

«هنوز از همان پروتکل‌هایی استفاده می‌کند که ما وقتی می‌خواستیم از پایانه‌های خیلی ساده به بزرگ‌رایانه‌ها وصل شویم استفاده می‌کردیم. تنها یک ایراد در ساختار اصلی آن می‌تواند کل شبکه را به زمین بزند.»

او می‌گوید که می‌توان اینترنت را با برخی بهینه‌سازی‌ها مقاومتر کرد، اما بسیاری از مبانی پایه‌ای آن، چه بخواهیم چه نخواهیم، تا ابد در کنار ما خواهند ماند.

به گفته او «در مجموع، سامانه‌ها کار می‌کنند و شما نمی‌توانید برخی از پروتکل‌های اینترنت را برای بهینه کردن به مدت یک روز «خاموش» کنید.»

به عقیده او به جای این که سعی کنیم سامانه‌ها و ساختار‌های اینترنت را بهتر کنیم، باید از شیوه‌های بهتری برای ذخیره کردن و به اشتراک گذاشتن اطلاعات استفاده کنیم، وگرنه در آینده شاهد قطعی‌های گسترده بیشتری خواهیم بود.

او معتقد است که اینترنت بیش از اندازه متمرکز شده است، به این معنی که مقدار زیادی از اطلاعات از تنها یک منبع پخش می‌شود. او در توضیحات خود می‌گوید که باید این رویه را معکوس کرد و سامانه‌هایی در نظر گرفت که چندین گره دارند و هیچ خدماتی به خاطر تنها یک خرابی قطع نمی‌شود.

البته کورسوی امیدی در این مساله نهفته است. درست است که قطعی گسترده اینترنت زندگی و کسب‌وکار مردم را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد، اما در نهایت می‌تواند به افزایش انعطاف‌پذیری اینترنت و خدماتی که از طریقش ارائه می‌شود منجر شود.

برای نمونه، مجله فوربس تخمین می‌زند که تعلیق شش‌ساعته تبلیغات در فیسبوک ۶۶ میلیون دلار ضرر به این شرکت وارد کرد. چنین ضرری احتمالا ذهن مدیران ارشد این شرکت را درگیر یافتن راهی برای جلوگیری از وقوع دوباره آن در آینده خواهد کرد.

آقای دریکس می‌گوید «ضرر آن روز آن‌ها بسیار زیاد بود. این ضرر هم شامل ریزش ارزش سهامشان می‌شود و هم درآمد روزانه‌ای که از دست دادند؛ و اگر به قطعی شبکه‌های تحویل محتوا نظیر فستلی و کلودفلر نگاه کنید خواهید دید که آن‌ها هم تعداد زیادی از مشتریان خود را تسلیم رقبا کردند. برای همین شکی ندارم که این گردانندگان دارند از همه توان خود برای آنلاین نگه داشتن خدماتشان استفاده می‌کنند.»

منبع: فرارو

کلیدواژه: اینترنت فیس بوک دسترس خارج قطعی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۴۷۲۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشور‌های مختلف برای محافظت از کودکان چه کردند؟

در عصر تکنولوژی و فناوری استفاده از تبلت و گوشی میان کودکان و نوجوانان رواج پیدا کرد؛ اما استفاده از فناوری چه اندازه کنترل شده است تا کودکان محتوا‌های مربوط به سنین خود را مشاهده کنند؟

اینترنت و فضای مجازی به همان میزان که مفید و سودمند است، می‌تواند مخرب هم باشد به خصوص برای کودکان و نوجوان که نمی‌توانند محتوای نامناسب و مناسب از یکدیگر تمییز و تشخیص دهند و نیازمند کنترل مستقیم از سوی والدین هستند؛ اما این کنترل نمی‌تواند به صورت مستمر صورت بگیرد از طرفی رهاشدن در این فضا خطراتی به همراه دارد.

حفاظت از کودکان اینترنت در کشور‌ها با وضع قوانین سختگیرانه

با پررنگ شدن استفاده از اینترنت در سراسر جهان کشور‌ها به سمت وضع قوانینی رفتند تا فضای مناسب تری جهت استفاده کودکان و نوجوانان فراهم کنند. 

در سنگاپور قوانینی برای مقابله آزار آنلاین کودکان در نظر گرفته شد، طبق این قوانین پلتفرم‌های آنلاین موظف هستند در صورت گزارش محتوای مخرب اقداماتی انجام دهند و سیستم‌هایی مانند فیلتر‌های مختلف برای محافظت از کودکان به کار گیرند.

فرانسه

فرانسه تولیدکنندگان موبایل و رایانه مانند اپل و ... را وادار می‌کند گزینه‌ای برای محدودکردن دسترسی کودکان به اینترنت را برای والدین فراهم کنند. این قانون به طور کاملاً واضح استفاده و جمع آوری اطلاعات شخصی کاربران زیر سن قانونی را برای مقاصد تجاری مانند بازاریابی مستقیم ممنوع کرده است.

هند

کشور هند دستورالعملی را برای معلمان و والدین درباره ایمنی بازی‌های آنلاین صادر کرده است. طبق این دستورالعمل خرید دراپ‌های بازی بدون تاییدیه والدین مجاز نیست و باید از روش‌های پرداخت با رمز یکبار مصرف استفاده شود. والدین و معلمان باید به کودک آموزش دهند تا حریم خصوصی خود را در فضای آنلاین محافظت کنند.

استرالیا

استرالیا پیش نویس قانونی را ارائه کرده تا شبکه‌های اجتماعی را وادار کند برای کاربران کمتر از ۱۶ سال رضایت والدین را دریافت کنند. به این ترتیب استرالیا نیز به جمع کشور‌هایی می‌پیوندد که مشغول کنترل سنی شبکه‌های اجتماعی هستند و تلاش دارند قدرت شرکت‌های فناوری بزرگ را کنترل کنند.

چین
چین اقداماتی سختگیرانه علیه شرکت‌های فناوری بزرگ را آغاز کرد که پلتفرم‌های بزرگ باید به طور مرتب میزان حفاظت سایبری از افراد زیر سن قانونی را ارزیابی کنند تا محیطی سالم برای آنها فراهم شود. چین قوانینی برای محدود کردن وقت گذرانی افراد زیر ۱۸ سال در بازی‌های ویدئویی نیز وضع کرد و مدت زمان مجاز برای این گروه سنی را به ۳ ساعت در هفته کاهش داد.

ایران و اینترنت کودکان

سال گذشته در کشور ما با راه‌اندازی سرویس اینترنت کودک و نوجوان (سرویس ۴۵۶) برای خانواده‌ها سه روش به‌منظور حفاظت از کودکان در فضای مجازی فراهم کرد که نخست با شماره‌گیری #۴۵۶*، دوم از طریق سایت و سوم از طریق اپلیکیشن ۴۵۶ این امکان برای خانواده‌ها فراهم‌شده تا دسترسی کودکان و نوجوانان خود به اینترنت را متناسب با سن و شرایط هر کدام تعریف و مدیریت کنند. زیرا حفاظت از کودکان در محیط اینترنت نیازمند تلاش هماهنگ والدین، تولیدکنندگان، ارائه‌کنندگان خدمات و قانونگذاران است. 

فراهم سازی فضای مجازی ویژه کودکان و نوجوانان در چارچوب فرهنگ 

در دولت سیزدهم صیانت به منظور ایجاد شرایط مناسب برای استفاده مفید، سالم کودکان و نوجوانان از فضای مجازی و مراقبت از آنان در برابر آسیب‌های ناشی از آن انجام می‌شود. از جمله اهداف اجرای طرح صیانت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی می‌توان به فراهم سازی فضای مجازی ویژه خردسالان، کودکان و نوجوانان در چارچوب فرهنگ اسلامی-ایرانی برای استفاده مناسب از فضای مجازی و پیشگیری از آسیب‌های احتمالی آن اشاره کرد.

عیسی زارع پور وزیرارتباطات و فناوری اطلاعات با توجه به اینکه حوزه کودک و نوجوان در فضای مجازی حوزه بسیار مهمی است، اما آن‌چنان‌که باید و شاید به آن پرداخته نشده است گفته بود که سابقه بحث حفاظت از کودکان در فضای مجازی قریب به دو دهه است که در دنیا دنبال می‌شود و در اواخر دهه هشتاد و اوایل دهه نود هم فعالیت‌های خوبی در کشور انجام شد البته در ادامه کمتر به این حوزه توجه شده است و اقدامات انجام شده یا کافی نبوده یا متناسب با چارچوب‌های فرهنگی کشورمان نبوده است.

تکالیف در نظر گرفته‌شده در سند صیانت از کودکان در فضای مجازی، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مکلف شده تا با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر نهاد‌های فرهنگی یک محیط امن در فضای مجازی برای کودکان فراهم کند تا آنها کمتر در معرض محتوا‌های نامناسب قرار گیرند. همچنین فراهم سازی محیط امن متناسب با سن و محتوایی که در اختیار کاربر قرار می‌گیرد، از دیگر تکالیف وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است که با همکاری خیلی خوب خانواده ارتباطات کشور و در رأس آن اپراتور‌های تلفن همراه این امکان فراهم شده است.

سند صیانت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی یکی از مهمترین سند‌هایی است که در راستای تاکیدات مقام معظم رهبری در مورد رها بودن فضای مجازی تدوین شده است

سند صیانت از کودکان در فضای مجازی
سند صیانت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی یکی از مهمترین سند‌هایی است که در راستای تاکیدات مقام معظم رهبری در مورد رها بودن فضای مجازی تدوین شده چرا که بر آسیب پذیرترین بخش جامعه که کودکان هستند تاکید داشته و برای کاهش آسیب پذیری در این حوزه موثر است. 

سند حمایت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی، از سال ۱۳۹۸ در دستور کار شورای عالی فضای مجازی قرار گرفته بود تا به واسطه آن اینترنت کودکان از اینترنت عمومی جامعه مستقل شود و هم تولید محتوای گسترده‌ای مخصوص کودکان و نوجوانان در فضای اینترنت انجام شود سند صیانت از کودکان در فضای مجازی خردادماه سال ۱۴۰۰ به تصویب رسید. 

این سند مصوب شورای عالی فضای مجازی خالق الگوی ملی برای نظم بخشی حقوقی و مدیریت فضای مجازی در ارتباط با کودکان و نوجوانان ایرانی است؛ و اصل این سند، ایجاد محیط مجازی صیانت شده برای کودکان و نوجوانان است.

کلام آخر 

محافظت از کودکان و نوجوانان در فضای اینترنت لازم و ضروری است و باید همه نهاد‌های مربوطه از جمله وزارت ارتباطات و شورای عالی فضای مجازی و وزارت فرهنگ پای کار باشند، اما این نقش پررنگ والدین است که می‌تواند نتیجه مطلبوب را ارائه دهد و از آن مهم‌تر آموزش به کودکان و نوجوان از سوی خانواده و معلمان نکته پررنگی است که باید به صورت ویژه به آن پرداخت.

منبع: آنا

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • کشور‌های مختلف برای محافظت از کودکان چه کردند؟
  • خدمات اینترنت مخابرات یزد از طریق سامانه جامع غیرحضوری شد
  • تصاویر | افشای طرح آیفون ۱۶ | سری آیفون‌های ۱۶ این شکلی خواهد بود
  • نظرسنجی: تجربه شخصی شما درباره سرعت اینترنت بعد از افزایش قیمت
  • خبر خوب| شهری که پرنده‌ها هم حواسشون به تمیزی هست
  • ممنوعیت تیک‌تاک به «شکاف اینترنت» سرعت می‌بخشد
  • نتیجه آزمایش نسل ششم اینترنت در ژاپن: ۵۰۰ برابر سریع‌تر از ۵‌جی
  • پیگیر رفع مشکل اینترنت در روستاها هستیم
  • پیگیری مشکل اینترنت در روستاها
  • پوشش اینترنت در ۳ روستای گردشگرپذیر سرولایت افزایش یافت